Met een intensief programma biedt de Stichting Beroepsopleiding Gemeentejuristen (SBG) gemeentejuristen de kans om de nieuwe ontwikkelingen in hun werkveld te kunnen bijbenen. “Ik pak het studiemateriaal er nog steeds regelmatig bij als ik weer nieuwe vragen krijg”, zegt Elsbeth van den Berg, jurist van de gemeente Apeldoorn en deelnemer aan het programma in 2020-2021.
De ontwikkelingen in het werk van de gemeentejuristen buitelen over elkaar heen, met nieuwe of veranderende regels over de privacy, aanbestedingen, afhandeling van beroepen en bezwaren van burgers of – dat komt er nog aan – de nieuwe Omgevingswet. De negen maanden durende opleiding Gemeentejuristen biedt op alle vlakken een update, een uitkomst voor afgestudeerde juristen bij wie de brede juridische basiskennis wat kan zijn weggezakt. Bijvoorbeeld bij Elsbeth van den Berg, afgestudeerd in Nijmegen in 2017 en sinds 2019 werkzaam als jurist bij de gemeente Apeldoorn.
De negen maanden durende opleiding bracht Van den Berg wat ze ervan hoopte: handvatten geven voor de alledaagse praktijk. “In je studie krijg je het allemaal wel uitgelegd, maar vooral in de theorie. De opleiding heeft me meer houvast gegeven om met de alledaagse casussen om te gaan en heeft me inzicht gegeven in de verhouding met de gemeenteraad, het bestuur en de burgers.” Zo werd ze doordrongen van de praktijk in de afhandeling van een burgerberoep: “Ik heb geleerd om altijd te proberen om in een informeel contact vooraf tot een vergelijk te komen.” Een ander inzicht dat ze heeft opgedaan ligt op het vlak van de onderhandelstrategie: zorg dat je bij het ingaan van een onderhandeling, met een burger of private partij, vooraf voor jezelf de grenzen bepaalt mocht het eerste bod stuklopen. “Als je er niet uitkrijgt wat je wilt, moet je vooraf een alternatief achter de hand hebben waarmee je akkoord kunt gaan. Dit inzicht is ook handig voor je persoonlijk leven.”
“Het contact is een meerwaarde van de opleiding”, zegt Van den Berg. Zo werkte ze steeds voorafgaand aan de bijeenkomsten met medecursisten aan de huiswerkopdrachten. “Dankzij het intensieve onderlinge contact haal je nog meer uit de opleiding.”
De opleiding levert veel materiaal op waar je nog lang van kunt profiteren, zo ervaart Van den Berg nu. “Nog regelmatig pak ik het studiemateriaal erbij om weer iets op te zoeken.” Zo had ze laatste een geschil met een burger over de toegestane breedte van een uitweg, de verbinding tussen het erf en het publieke domein. Bij dat soort kwesties is een brede blik op de materie gewenst, legt ze uit. “Het allround overzicht dat de cursus bood was erg nuttig.”
Dit interview verscheen eerder in Radboud Magazine.