“Door het volgen van deze opleiding verdiep je je juridische kennis en verbeter je de kwaliteit van de adviezen die je opstelt en de procedures die je voert”, vertelt docent Tycho Lam. En door de opleiding bouw je ook een netwerk op van juristen waarmee je kunt klankborden.
“Je ziet vaak dat juristen zich specialiseren en zich vervolgens nog verder specialiseren, maar veel gemeentejuristen hebben juist ook de wens om breed in de organisatie te kijken en breed inzetbaar te zijn. Dat bevorder je met de Beroepsopleiding Gemeentejuristen. Je verdiept de juridische kennis van de zaken waar je iedere dag mee bezig bent en je verbetert de kwaliteit van de adviezen die je opstelt en de procedures die je voert. Ook bij gemeenten specialiseren juristen zich steeds verder. Het risico van een specialisatie is dat je uiteindelijk ook alleen maar vanuit die specialisatie een oplossing kunt vinden en het probleem kunt analyseren. Maar vaak zijn problemen meer multidisciplinair. Een bestuurder heeft een probleem. Dat is over het algemeen niet een probleem alleen op het gebied van het aanbestedingsrecht, het contractenrecht of het omgevingsrecht. Het gaat bijvoorbeeld om het bouwen van een nieuwe bieb of het geven van subsidie op zonnepanelen. Als gemeentejurist is het dan van belang dat je kunt herkennen welke aspecten spelen om uiteindelijk met de juiste collega’s binnen de gemeente het goede advies te geven. De opleiding is toegespitst op de adviesvaardigheden daarvoor en die rolbewustheid.”
“De Beroepsopleiding Gemeentejuristen biedt een divers programma met een verdieping op de juridische thema’s waar gemeentejuristen in de praktijk veel mee te maken hebben. Het is een brede juridische opleiding die wordt verzorgd door academische docenten. Je leert niet alleen dingen die je direct in je eigen praktijk kunt toepassen, maar je krijgt ook een breder beeld van de juridische thematiek die bij een gemeente speelt. En er is veel aandacht voor vaardigheden. Zo komen adviesvaardigheden aan bod, maar ook de verhouding tot het bestuur, hoe daarin je rol als jurist is en hoe je kunt bijdragen aan kwaliteitszorg. Het is ook een opleiding die wat van je vraagt. Je maakt opdrachten en sluit de opleiding af met een serieus examen. Door de tijd die je erin investeert als deelnemer, kun je er ook echt veel uithalen.”
“Door de diversiteit van het programma in combinatie met de diepgang, is de Beroepsopleiding Gemeentejuristen een investering in je carrière. Het gaat niet alleen om het aanraken van de thema’s, maar het is echt verdiepend op alle thema’s. Dus juristen die in hun eigen specialisatie zitten en meedoen, steken er veel van op. Je kunt de opleiding natuurlijk ook inbrengen in het kader van je periodieke evaluatie. En als je verder wilt kijken dan wat je op dit moment doet, dan is de opleiding ook interessant omdat je inzicht krijgt in wat voor type vragen er spelen bij de overheid. In die zin gaat het niet alleen om gemeentejuristen. Bijzonder aan de opleiding is dat je de opleiding volgt met mensen die een gelijke achtergrond hebben. Je kunt van elkaar leren en je kwetsbaar opstellen in de groep. Er is veel interactie op de opleidingsdagen. Het is iedere keer een leuke club mensen die elkaar weet te vinden en die vaak ook na de opleiding nog contact houdt met elkaar. Door de opleiding bouw je een netwerk op van juristen met een gelijk werkveld waarmee je kunt klankborden.”
Tycho Lam is hoofddocent van de Beroepsopleiding Gemeentejuristen, advocaat bij Hekkelman en docent aan de Radboud Universiteit.